Opinie: ‘Slecht beheerd afval werkt als een trage, toxische tijdbom’

Deze opinie verscheen op 2 juli 2021 op Knack.be. Lees het originele artikel hier (betalend).


‘Het afvalbeheer uitbesteden aan de industrie, zoals vandaag nog te veel gebeurt, is onverstandig’, schrijft Isabelle Vanhoutte. Ze deed onderzoek naar de recyclage van plastic in ons land, en hoewel haar vragen helder waren, bleken de antwoorden troebel. ‘Er is een manifest gebrek aan transparantie. De belangrijkste reden daarvoor is dat afvalverwerking een activiteit is die vooral op de privémarkt wordt georganiseerd.’

We produceren met z’n allen ontzettend veel afval. Wonderlijk verdwijnt het via doorspoelknoppen, de nieuwe blauwe zak, containerparken, verbrandingsovens, bermen en stortplaatsen.

Maar omdat afval nooit echt helemaal verdwijnt, sijpelt het door in het grondwater, klit het samen in oceanen, verstoort het de hormoonbalans in ons lichaam. Slecht beheerd afval werkt als een trage, toxische tijdbom.