© Tim Dirven

Onderzoek: wat gebeurt er met de yoghurtpotjes, chipszakken en petschaaltjes die in de nieuwe blauwe zak terechtkomen?

Wie de laatste maanden zijn of haar blauwe zak buiten zette, merkte het waarschijnlijk: die zit goed vol sinds heel Vlaanderen op 1 april overgeschakeld is op de ‘nieuwe blauwe zak’. De restafvalbak blijft wat leger achter nu yoghurtpotjes, champignonbakjes en chipszakken in de blauwe zak mogen. Wat precies gebeurt met de nieuwe plastics die in de zak terechtkomen, is echter weinig transparant.

De kans dat de plastics in bermpaaltjes, kapstokken of de verbrandingsoven terechtkomen lijkt voorlopig groter dan de kans dat er circulaire voedselverpakkingen van gemaakt worden, waardoor de vraag naar nieuwe, verse plastics aanhoudt om de supermarkten te voorzien van potjes, flessen en folies.

Nathalie Verhaert (Ecoo): ‘Tot een oplossing gevonden is voor de recylage, moeten chipszakjes gesorteerd worden bij het restafval’ 

Lees het artikel hier: Nieuwe blauwe zak nog niet transparant genoeg