Wie doet dat, ethische medicijnen ontwikkelen?

Het verhaal van Open Source Malaria en Open Insulin.

In 2016, toen de wereld in de ban was van het schandaal rond Martin Shkreli – die als ‘most hated man of America’ de prijs van het malaria- en HIV-geneesmiddel Daraprim liet stijgen van $13,50 tot $750 per tablet – maakten enkele studenten van een middelbare school in Sydney het middeltje rustig na aan $2 per tablet, met de steun van Matthew Todd en Open Source Malaria. De resultaten publiceerden ze online. “We wilden gewoon laten zien wat er mogelijk is,” liet Todd daarover weten.

Farma?

Het aandeel van de farmaceutische sector in de Belgische economie is groot. Volgens koepelorganisatie pharma.be leverde de sector in 2017 een totale tewerkstelling van 35.711 personen en exporteerde ons land in 2017 voor een totale waarde van 40,5 miljard euro aan geneesmiddelen en vaccins naar de hele wereld, wat goed is voor zo’n 10% van de Belgische export.

Terwijl in veel sectoren duurzaamheid, transparantie en een sociale reflex steeds duidelijker als doel worden omschreven, bleken visieteksten over een sociale, transparante of ecologische farma van de toekomst, in België moeilijk te vinden.

Daarom startte ik met een onderzoek naar ‘best practices’ uit het buitenland rond sociale en transparante farma. Want wereldwijd zijn er heel wat wetenschappers op zoek naar manieren om toegankelijke, betaalbare medicijnen kunnen maken. Voor dat onderzoek kreeg ik steun van Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Het werd een tweedelige reeks

Biohackers jagen op ‘insuline voor iedereen’, de Standaard 2/11/2018

20180517 Winnie Poncelet Pharma Interview - 7Interview met Winnie Poncelet van ReaGent/Open Insulin

Anders dan bij de meeste medicijnen bestaan er haast geen generische versies van insuline. Dat betekent geen onderlinge concurrentie en dus ook geen ­prijsdaling. Biohackers uit Gent proberen daar iets aan te doen met een eigen productiewijze van insuline.

‘Wij zoeken wat voor big farma niet rendabel is’, de Standaard 3/11/2018

0b8de2a6-de92-11e8-b443-e3baaa6cd9be

Interview met Matthew H. Todd van Open Source Malaria

Bijna elke minuut sterft een kind aan de gevolgen van malaria. De meeste malariapatiënten leven in Afrika en Zuidoost-Azië en moeten rondkomen met minder dan twee dollar per dag, waardoor farmabedrijven geen brood zien in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen de tropische ziekte. Hun onderzoek is te duur, hun klanten te arm. Open Source kan ook hier tot een doorbraak leiden.

 

(achter betaalmuur)