Een festival over de mooiste mode

Een hackathon, 3D-geprinte zonnebrillen en naaigaren dat verdwijnt wanneer je het verhit: MOOI Festival verkende de toekomst van de mode, onder deskundig toezicht van Murielle Scherre van la fille d’O.

Het festival gaf een inkijk in duurzame mode vandaag met een indrukwekkend programma. Curator was Murielle Scherre van lingeriemerk la fille d’O en in totaal passeerden liefst 26 sprekers de revue. Rode draden waren lokale productie, eerlijke werkomstandigheden, een pleidooi voor meer diversiteit in de modesector en een indrukwekkende inkijk in de innovatieve mogelijkheden van technologie.

Terwijl het publiek op het gelijkvloers een expo kon bezoeken, werd op de eerste verdieping twee dagen lang gebrainstormd. Nieuw aan deze editie was die hackathon, waarbij drie Antwerpse innovatiebureaus op zoek gingen naar technologische oplossingen om het systeem te hacken en mode mee duurzaam te maken.

Tijdens de hackathon – in het leven geroepen door Annelies Desmet van technologiecollectief Dear Tech, Veerle Spaepen van Switchrs en Flanders DC – werd een selectie van de problemen waar de mode-industrie mee kampt, voorgelegd aan drie Antwerpse innovatiebureaus, BagaarEdmire.Design en Milk and Cookies.

“Vandaag vinden velen dat mode aan een update toe is,” legt Desmet uit. “We wilden drie problemen waar de modesector vandaag steeds op blijft botsen – transparantie, lange afstand en afval – loslaten op een aantal knappe koppen. Technologie kan natuurlijk niet alles oplossen. Maar we zijn ontzettend tevreden met het resultaat.”

Het verslag dat Kleine Revolutie schreef kan je nalezen op mo.be. Meer info over MOOI Festival via hun website.