De Plastic Podcast

Plastics zijn overal. Van de zeebodem tot de top van de Mont Blanc, op de noordpool en in je bloed. De impact op milieu, klimaat en volksgezondheid is groot, maar nog niet goed in kaart gebracht.

In deze tweedelige podcast ging ik in gesprek met mensen die van plastics hun beroep en hobby hebben gemaakt, van de recyclagefabriek en de universiteit tot op het strand van Oostende, op zoek naar de missing links tussen plastics en de circulaire economie. 

Aflevering 1: in de recyclagefabriek

Aflevering 1: in de recyclagefabriek

In een circulaire economie blijven grondstoffen oneindig veel cirkels draaien en bestaat afval niet. Wie denkt aan plastics opnieuw gebruiken, denkt aan recycleren. Plastics zijn toch oneindig te recycleren, of niet soms? 

Meer dan de helft van alle plastics die vandaag in omloop zijn werden gemaakt sinds 2003. In 2015 alleen werd wereldwijd bijna 400 miljoen plastic geproduceerd. Dat is zowat het gewicht van tweederde van de wereldbevolking. Al die plastics hebben een grote impact op het milieu, onze gezondheid en het klimaat, maar die impact is nog niet helemaal in kaart gebracht. 

In deze eerste aflevering van de Plastic Podcast ging ik op bezoek in de folierecyclagefabriek van Morssinkhof-Rymoplast in Lommel. Ik besprak wat daar gebeurt met professor Steven De Meester (UGent), die van ingewikkelde plastics uit elkaar halen zijn vak maakte.

Aflevering 2: op het strand

Aflevering 2: op het strand

Jaarlijks sterven in Vlaanderen naar schatting zowat 2.000 koeien door zwerfafval. En elke minuut verdwijnen wereldwijd zo’n twee vrachtwagenladingen plastics in zee. Plastic afval breekt af in minuscule stukjes en verspreidt zich tot in de verste uithoeken van onze leefomgeving.

Hoe komen al die tonnen plastics in het milieu terecht? Is het allemaal de schuld van de onoplettende consument?

In deze tweede aflevering van de Plastic Podcast helpen we het strand opruimen met Tim Corbisier van Proper Strandlopers, een organisatie die zwerfvuil aan de Belgische kust opruimen. We bespreken het resultaat van die opruimactie met Jan Leyssens, expert circulaire businessmodellen bij switchrs.

Met de gewaardeerde steun van Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en de audioskills van Wederik De Backer.

Luisteren kan via je favoriete podcastplatform of via Apache.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s