Pretopia-pagina 10 -Tuin der Lusten - Illustratie Ralph Zabel kopie

‘Geef mensen een toekomstbeeld en je krijgt een heel interessant debat’

Toekomstverkenner en publiek spreker Stefaan Vandist is ervan overtuigd dat heel wat creatieve oplossingen voor een duurzame toekomst vandaag al bestaan. Alleen missen ze wat bekendheid. In zijn nieuwe boek Pretopia gidst hij je aan de hand van tientallen projecten doorheen toekomstbestendige voedselsystemen, mobiliteit, energie, materiaalgebruik en stadsontwikkeling. ‘Hier en nu moet het allemaal gebeuren, het zijn net deze jaren ’20 die cruciaal zijn om het tij te keren.’

We spreken elkaar in Mechelen, waar Vandist met zijn innovatiecollectief switchrs een ruimte bezet in de Impact Factory, een toekomstig laboratorium voor circulaire economie in een voormalige wasserij en een leegstaand kantoorgebouw.

Geef mensen cijfers en statistieken en ze beginnen te discussiëren, want iedereen wil gelijk hebben. Geef mensen een toekomstbeeld en je krijgt een interessant debat. En misschien wel het juiste debat.

Lees het artikel hier: ‘Geef mensen een toekomstbeeld en je krijgt een heel interessant debat’