Zomerinterview circulaire economie met Karel Van Acker, materialenexpert

“De meeste milieuwinst valt te boeken door materialen intensiever te gebruiken en hun levensduur te verlengen.”

Voor Apache ging ik in gesprek met drie experten circulaire economie. Karel Van Acker breekt het ijs, professor duurzame materialen bij de ingenieurs- en economische wetenschappen en drijvende kracht van het duurzaamheidsbeleid van de KU Leuven.

Karel Van Acker: “Europa, en Vlaanderen al helemaal, is absoluut afhankelijk van import. De grondstoffen die we hier in grote voorraad hebben zijn biomassa en grind, niet bepaald schaarse of waardevolle materialen. Onze economie zou helemaal stilvallen als de import van buitenlandse grondstoffen stopt. Wanneer prijzen van grondstoffen fluctueren – door natuurrampen, conflicten of een schaarser wordende voorraad, maar ook bijvoorbeeld door speculaties of monopolieposities – voelen we dat hier zeer sterk.”

“Daarom is de circulaire economie voor onze regio ook zo interessant. Als we de grondstoffen die hier in omloop zijn beter zouden kunnen recycleren, worden we minder afhankelijk van import.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s